Behandlinger

På klinikken tilbys det følgende behandlinger:


Massasje
Når vi behandler hunden med massasje er det flere metoder som benyttes, avhengig av hundens behov.
Strykninger, Scanning, Effleurage, Petrissage, sirkler, friksjoner, vibrasjoner og muskelklemming/saxing er de vanligste metodene. I tillegg til disse kan vi benytte:

PressurStretching og mobilisering av ledd
Hensikten med steching og mobilisering er å hindre muskelen å bli stiv og uelastisk. Er muskelen for spent og presset blir for stort ved en overtrokk kan senen som muskelen er festet i ryke. Er muskelen smidig blir ikke belastningen så stor på senene. Ved jevnlig streching forbedrer du hundens bevegelighet, koordinasjon og balanse.

Bindevevsmassasje
Dette er en teknikk som går ut på å jobbe med nervesystemet og hvor en drar i bindevevet som ligger mellom huden og muskelene. Årsaken til at en benytter seg av dette er for å åpne blokkeringer som sitter i bindevevet i huden og stramminger i underliggende struktur som eks muskelfaciaen.

Triggerpunkt behandling
Er punkter hvor det kan ligge dårlig blodsirkulasjon, det kan over tid med mangel på oksygentilførsel oppstå opphoping av slagstoffer og nerverirritasjon. Triggerpunkter kan også kalles stresspunkter og kan over tid føre til nerveirritasjoner.

PROM (passive range of motion)
Da jobber en med passive bevegelser av hundens ledd og muskler uten muskelkontraksjon. Dette gjør en for å få gang må ledd og muskeler etter skader, en holder samtidig blodsirkulasjonen igang og minsker stivhet i ledd og muskeler.

Arrbehandling
En kan også behandle arr for å få mer elastisitet i arrvevet etter en operasjon, men såret må være lukket først.

Muskelpalpasjon
Her bruker man hendene og undersøker/oppdager strukturene under pels og hud. Dette er som å «lese» kroppen og gir oss ett bilde på hovrdan hundens kropp arbeider.

Har massasje noe hensikt?

  • Når en masserer skjer en varmeøkning i musklene fordi blodårene utvider seg som gjør at blodet strømmer fortere gjennom muskelen. Dette gjør at musklene tar lettere opp næring dette fører til at det blir mindre avfalls stoffer og bindevevs ansamlinger.
  • Ved massasje, mobilisering av ledd og stretching slipper spenninger i muskler, sener, ligament og ledd. Leddvæsken stimuleres, og trykket på leddene blir mindre.
  • Massasjebehandling forebygger bindevevsdannelse og forkalkning i sener og muskler ved skader og overbelastninger.
  • Massasje senker blodtrykket og senker konsentrasjonen av stresshormoner i kroppen. Samtidig økes anti-stress hormonet oxytocin. Massasje kan ha en smertelindrende virkning. Alle former for massasje og berøring stimulerer frisettelse av endorfiner.
  • Hunden kommer seg fortere etter utmattelse og harde anstrengelser med massasje. Hunden greier ikke alltid å bli kvitt alle avfalls stoffene bare ved å hvile.
  • Hver gang hunden utsettes for hard trening,blir muskelvev skadet og muskelceller dør. Ved bruk av massasje reduserer vi omfanget av dette.
  • Når hunden får massasje øker sirkulasjonen i bindevev og lymfe. Dermed forebygger vi opphopning av slaggstoff, som igjen kan føre til muskelstivhet.
  • Ved bruk av massasje stimulerer man sirkulasjonen i huden, og man øker stoffskiftet til huden og talgkjertlene. Hunden får en frisk og skinnende pels!
  • Mage og tarmsystemet påvirkes av massasje. Hunden må ofte på do direkte etter behandlingen. Man kjenner også ofte en sterkere lukt fra hunden under og etter massasjebehandling. Avfalls stoffer kommer også ut som lukt.

Når bør man massere:
Muskelspenninger
Inskrenket bevegelsesmønster
Stølhet og stivhet
Hevelser (ikke ved akutte inflammasjoner eller skader) Rehabilitering etter skader og operasjoner
Rehabilitering postoperativt
Arrdannelse
Kompensatoriske spenninger
Stress/nervøsitet
Atferdsproblemer
Muskelknuter
Allmenn behandling/vedlikehold

Når bør man ikke massere:
Feber
Infeksjonssykdommer
Betennelse/inflammasjon
Medisinbruk (eks antibiotika, evnt hør med din dyrlege)
Akutte skader
Sjokk
Akutte sår
Nervesykdommer
Akutt artritt (akutt)
Smittsomme sykdommer
Kreft (hør med dyrlege)
Nyresvikt
Akutt epilepsi
Drektighet

Rehabilitering
Rehabilitering innebærer opptrening av hund etter skade eller operasjon. Flere behandlingsmetoder kan være nødvendig og oftest lages det en individuell rehabiliteringsplan. Eksempler på rehabiliteringsmetoder er massasje, stretching, svømming og laserbehandling.

Hydroterapi
Hydroterapi betyr vannterapi og er en skånsom treningsform som har god effekt på hund. I oppvarmet vannbasseng trenes hundens styrke, kondisjon, bevegelse, koordinasjon og balanse. Behandlingen brukes på alle typer hunder i alle aldre og gjerne på hunder under rehabilitering. Les mer her.

Laserbehandling
LLLT (Low Level Laser Therapy). Laser påvirker cellene til å reparere seg raskere enn normalt. I tillegg dempes smerten fra vevet i denne fasen. Lokale effekter på cellene: Stimulering av DNA syntesen, økt cellemetabolisme, raskere oppbygging av blodkar, stimulering av immunforsvaret (økt produksjon av leukocytter eller hvite blodlegemer), forhøyer aksjonspotensialet hos cellene. Hva man kan bruke laser på; betennelser, sårbehandling (gjør at sår kan gro raskere), eksem, muskelspenninger, arrbehandling, artroser (smertedempende) etc. Laser er rett og slett en form for lys. Det er samme lys som kommer fra sola bare dette er utenfor fargespekteret vårt (infrarød). Laseren jeg bruker er Optilaser og jobber med 904nm og 808nm bølgelengde. LLLT betyr at laseren har en lav energimengde, noe som gjør at den ikke har evnen til å brenne eller skjære slik høyenergi lasere kan. Behandling med LLLT laser er smertefritt og ikke skadelig.